Oplæg ved IEA Bioenergy/BBEST-konferencen i São Paulo

| Igangværende - Igangværende

Ea-konsulent Morten Tony Hansen holdt et oplæg ved 2024 IEA Bioenergy/BBEST-konferencen i São Paulo om emnet ”installation af CO2-fangst-teknologi på et stort flisfyret kraftvarmeværk i Danmark”.

Morten Tony Hansen er task leder for IEA Bioenergy Task 32: Biomass Combustion, samt en af de danske landsrepræsentanter.

Noget af det seneste Task 32-arbejde havde fokus på at modellere CCS/CCU på det store flisfyrede kraftvarmeværk i Skærbæk. En af de primære konklusioner er: ”Installation af CO2-fangst-teknologi vil gøre det muligt for kraftvarmeværket at producere al den fjernvarme, der er brug for”.

Energisystemer over hele verden er i hurtig udvikling og drager fordel af at have flere vedvarende muligheder, såsom at vind- og solenergi bliver mindre afhængige af tilskud. GHG-udledninger kan muligvis blive yderligere formindskede af biomasse-baseret CO2-fangst og -lagring (BECCS) eller anvendelse, hvor CO2’en bliver omdannet til nye brændsler til at afløse fossile brændsler (BECCU).

Task 32 arbejder for at fremhæve, hvordan teknologier baserede på biomassefyring kan bidrage til denne udvikling, hvordan driften kan blive påvirket, hvilken rolle energi fra biomasse kan spille i forskellige energisystemer og hvordan integrationen af og fleksibiliteten ved systemer med biomassefyring kan komme til udtryk.

I mangel på fuldskala BECCS-eksempler har Task 32 lavet en modellering af installation af BECCUS på et eksisterende, stort kraftvarmeværk, der pt. har et forbrug på ca. en halv million tons frisk træflis produceret fra rester fra skovbrug. Fire scenarier for driften i 2035 blev modelleret i Balmorel og Optiflow. En af konklusionerne er, at installation af et metanolværk, der udfører syntese med kulstof fra røggas og grøn brint fra elektrolysatorer på stedet, næsten vil gøre kraftværket i stand til at være eneleverandør af varme til det store nabofjernvarmesystem, TVIS.

Oplægget fra konferencen kan downloades her.