Det blev der sat fokus på ved Ea Energianalyses workshop den 4. februar 2011, hvor en kreds af fjernvarmens aktører og myndigheder drøftede, hvordan regulering og struktur i fjernvarmesektoren matcher fremtidens opgaver.
Hovedkonklusionerne fra workshoppen var for det første, at de langsigtede rammer for fjernvarmen bør være kendte, og at afgiftssystemet i den sammenhæng er meget afgørende. Afgifter må have en fiskal del og en miljødel.
For det andet skal forsknings-, udviklings- og demonstrationsindsatsen styrkes. Der bør gennemføres en PSO-ordning, som kan dække hele kæden fra produktion af varme til energitjenester.
Der bør være mere fokus på, hvad branchen selv kan gøre: Der kan oprettes en Task force, som besøger et antal værker hvert år, gennemgår regnskaber, benchmarker og synliggør muligheder for samarbejde, sammenlægninger mv. Task forcen kan være i tæt dialog med Energitilsynets task force og vil kunne skabe og formidle overblik. Der bør også arbejdes med standardløsninger for installationer mv.
Endelig trænger en samlet revision af reguleringen sig på, sådan at man ikke fortsætter med ”knopskydningen” på den eksisterende lovgivning – som det har været praksis de senere år. Der er behov for en tværgående analyse, som er helhedsorienteret, og som kan give et sagligt beslutningsgrundlag for politikerne.
Baggrunden for workshoppen var, at fjernvarmens rammebetingelser i en række sammenhænge er sat på dagsordenen:
Vi har lavet flere projekter i Tyrkiet. Læs mere om noget af vores arbejde her.